HTML

Amexrap

Az Angolszász és Más Egyéb Külföldi Kisebbségiek, Szurkolóik, Sörisszák vagy Racionalitás Kedvelők Pártja (AMEXRAP) alapításának ideje 2010 ápr. 1. Az előző napi heveny sörözés krónikus következménye.
amexrap.org/rolunk
RSS Feed: katt!
Szeress bennünket, a sört vagy a racionalitást: facebook.com/amexrap

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

2010.10.06. 09:33 Amexrap

Az oroszok “az elmúlt 1000 év leghidegebb telére” készülnek – vajon eljut hozzánk a gázuk?

Címkék: biztonság ukrajna kormány oroszország gáz energia nabucco

Orosz meteorológusok szerint Európában kivételesen hideg lesz a tél. “Bár az előrejelzések a következő hónapra csak 70%-os pontosságúak” – nyilatkozta Vadim Zavodchenkov, a Fobos meteorológiai központ vezető szakértője – “a hideg telet viszonylag valószínűnek tartom”.

A cikk szerint Közép-Oroszországban már most is tartósan néhány fokkal hidegebb van, mint a sokévi átlag. A nyári negyvenfokos hőség és szmog után a moszkvai hatóságok jelenleg a rendkívüli hidegre készülnek.

Ha igazuk van az oroszoknak, rajtuk kívül nekünk is szükségünk lesz némi fűtésre, miközben hull a hó, fúj a szél, és Dimitrij Lénáról mesél.

Ezzel több gond van:

1. Oroszország gázkitermelése tavaly a 2008 évi csúcs 82%-ára esett vissza, és (a tegnapelőtti, azaz okt4-inapi termelési adatokból extrapolálva) bár növekszik a kitermelés, de év végén még mindig csak a 2008 évi 92%-ánál tart majd.

2. Az oroszok már a szokott farkasordító hidegben is egyre inkább gázfüggők (2005: gazdaságuk energiafogyasztásának 55%-a gáz, 1992-ben még csak 49%-a) – hát még egy esetleges medvefagyasztó hidegben!

3. Mi (Mao.) pedig gazdaságunk gázfogyasztásának 54%-a erejéig (2006-os adat) az orosz gázcsapon lógunk,

4. és sajnos a hazai kitermelésünk 2009-re az 1985-ös csúcs 35%-ára(!) csökkent, és most arányaiban itt tart:

 

 

 

 

 

 

5. Még ami hivatalosan nem az oroszoktól jön, nagyrészt az is onnan ered:

A Magyarországra érkező gáz 70 százaléka orosz mezőkről, a Gazpromtól jön. Két vezetéken, az egyik Beregdarócnál ér át a határon Ukrajna felől, a másik (jóval kisebb) vezeték pedig Baumgartennél, Ausztria felől lép be az országba. Az 1996-ban átadott nyugati vezeték csak látszólag oldja az egyoldalú függőséget: abból ugyanúgy a Gazprom gáza jön.

6. Alternatív gázforrások – lesznek. Egyszer. Talán.

A Krk szigetétől induló gáz sorsáról egy tavaszi hír szerint 2013-ig biztosan nem döntenek, és a létesítmény2017-ig biztosan nem kezdi a szállítást.

A Nabucco [a nemorosz gázhoz nemoroszországon keresztül vezető vezeték] – egy másik tavaszi hír szerint – legalább 2018-ig halasztódik. (Gondolom, az amerikaiak szokás szerint ki is vannak akadva az Európaiak töketlenkedésén:)
[Off-topic: Tudom, hogy mind az oroszok, mind az amerikaiak hülyének néznek, de nekem tetszik Vajda György javaslata:

A Kék áramlat [az orosz cucc] egy anatóliai török csomópontba fut be, ide a Nabucco is becsatlakozhat, és nem elképzelhetetlen, hogy ebből a csomópontból egyetlen vezeték szállítja a két forrásból származó gázt nyugatra. Ez a feltételezés nem irreális, hiszen a legnagyobb európai gázszállító, az EON, és a legnagyobb orosz gázszállító, a Gazprom éppen most fonódik össze, és éppen Magyarországon. Az EON érdekeltségeinek negyedét átengedi a Gazpromnak, az pedig cserébe kitermelési lehetőséget biztosít Szibériában az EON-nak. Miért ne építhetne közös vezetéket ez a két vállalat?]

Az új kormányunknak van értelmes oroszfüggőség-csökkentő kezdeményezése (nem is szeretik érte: erről majd máskor:) de egyelőre még senki sem tudja, mikor lesz abból gáz.

7. A Lőrincz Csaba barátom által (nyugodjék békében!) szorgalmazott és Matolcsy György jelenlegi miniszter által már régóta képviselt politika közel áll az Unió energiapolitikája fő irányához, ti. a megújuló energia erőteljes támogatásához (ami meg nyilván tetszik az amerikaiaknak). Ez azonban láthatóan csak a függőségünk növekedésének megállításához lehet elégséges:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szóval, röviden:
Az oroszok továbbra is nyeregben vannak, és ez mai tudásunk szerint jó darabig így is marad. Ki is használják rendesen: ha hihetünk a (referencia nélküli) számításoknak, egyre több bőrt húznak le a pannon pumáról:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. És akkor még nem is beszéltünk Ukrajnáról, aki télen (nyilván bőrlehúzás elleni buzgalmában) einstandolni szokta a rajta átfolyó gázt. Emlékeztek tavaly év elejére?

Az ukrán Naftogaz gázipari vállalat szerda reggel közölte, hogy Oroszország teljes egészében leállította európai földgázexportját Ukrajnán át. Az orosz exportőrnél, a Gazprom gázvállalatnál viszont azt mondták, ennek az az oka, hogy Ukrajna közép-európai idő szerint reggel 6:44-kor lezárta az utolsó vezetéket is a négy közül, amelyeken át az orosz földgázt Európába továbbítják.

Vegyük észre, hogy a "gázfegyver" (azaz a szállítás visszafogása) a legnagyobb termelés esetén is alkalmazható: 2009 elején pl. közvetlenül az orosz kitermelési csúcs után sült el!

 

Bár normális telet feltételezve van másfél havi gáztartalékunk, én a parásabb pógárok helyében egyik hétvégén kipucolnám azt a búbos kemencét a tisztaszoba sarkában.

 

[Te pedig - igen, te!) - nefelejcs bennünket megszeretni itt&most: http://www.facebook.com/amexrap ]

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://amexrap.blog.hu/api/trackback/id/tr942350066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása