HTML

Amexrap

Az Angolszász és Más Egyéb Külföldi Kisebbségiek, Szurkolóik, Sörisszák vagy Racionalitás Kedvelők Pártja (AMEXRAP) alapításának ideje 2010 ápr. 1. Az előző napi heveny sörözés krónikus következménye.
amexrap.org/rolunk
RSS Feed: katt!
Szeress bennünket, a sört vagy a racionalitást: facebook.com/amexrap

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

2011.04.01. 20:57 Amexrap

A Fidesz és az Mszp, mint járványügyi probléma

Címkék: biztonság mszp fidesz racionalitás választások összeesküvés szabadság demokrácia jobbik értékrend mucsa lmp

Mi a legnagyobb félelmünk az UFÓkkal kapcsolatban?

Nem tudom, kié mi, de talán az a legszörnyűbb változat, amikor titokban átveszik barátaink és üzletfeleink fölött a hatalmat, és már látjuk, hogy nincs menekvés! bennünket is tuti elkap a kór.

E bejegyzésben egy kutatási projektre teszünk javaslatot. Fő kérdésünk: átvették-e már az idegenek a hatalmat a nemzet teste fölött, vagy ez hülyeség?

Engedjétek meg, hogy kutatási javaslatomat megindokoljam.

Állatok

Vadon élő állatokban rengeteg parazita tenyészik: ha az állatokat szépen szétvagdossuk, kiderül, hogy a súlyuk 2%-a parazita. Ez több, mint az állatok között a csúcsragadozók súlyának az aránya. Tehát ha egy adott területen élő állatok közül kiválogatjuk a csúcsragadozókat és (trancsírozós módszerrel) a parazitákat, akkor kiderül, hogy a paraziták nem csak hogy többen vannak, hanem összességükben nehezebbek is, mint e nemes vadak. ( http://www.princeton.edu/~dobber/Articles/Kuris_etal_Nature08.pdf )

És a kis pimaszok befolyást gyakorolnak gazdáikra! Itt van például az a jelenség, hogy némely gyomorban tenyésző baktérium valamilyen úton-módon eléri, hogy a fertőzött egerek öngyilkos szokásokat vegyenek fel. (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2982.2010.01620.x/abstract )

(Annak áttekintését, hogy milyen furfangos módszerekkel módosítják a paraziták gazdáik tevékenységét, itthttp://www.otago.ac.nz/parasitegroup/PDF%20papers/PoulinThomas1999-PT.pdf , itt http://lis-upmc.snv.jussieu.fr/sep/M1_pdf/PAB/Gasparini/Lefevreetal.2009.pdf , itthttp://www.otago.ac.nz/parasitegroup/PDF%20papers/LagruePoulin2010-VetJ.pdf és itthttp://www.erin.utoronto.ca/~w3gwynne/BIO418/Thomas2005.pdf olvashatjátok.)

De mi a helyzet az emberekkel? Ők talán nem a természet gyermekei?

Emberek

De bizony! Jared Diamond könyvéből ( http://www.typotex.hu/konyv/haboruk_jarvanyok_technikak ) tudjuk, hogy kis parazita barátaink az emberek történelmére is óriási hatást gyakoroltak: gondoljunk csak Amerika 16. századi meghódítására, amikoris az indiánoknak állítólag a 95%-át az átruccanó Európaiakban hordozott kis biológiai fegyverek irtották ki, amelyeket az Európaiak a nagytestű Eurázsiai állatokkal való korábbi folyamatos együttélésük során szereztek be és váltak velük szemben ellenállóvá.

Vajon ma is a természetben és a történelemben élünk? Vagy a globalizáció és az iPad korában már nem gyakorolnak ránk komolyabb hatást e pimasz kis versenyzők?

Cseh (nem Brittt!) tudósok eszméltek először. Itt most a bennünket fenyegető idegenek közül csak egyetlen törzs, a Toxoplasma gondii (a továbbiakban: TG) gyanús tevékenységét vizsgáljuk (történetüket lásd itthttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19120791 és itt http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19744303 ).

Jaroslav Flegr kezdett gyanakodni rájuk még a ’90-es évek elejétől: lehet, hogy nem csak a kísérleti egerek, hanem az emberek viselkedését is befolyásolják?

Agykontroll

Amint TG-fertőzést kapuk, az agyunk nagy részét ellepik a kis pimaszok (http://www.paru.cas.cz/folia/pdfs/showpdf.php?pdf=21376 98-9.o.). Iszonyú gyorsan fertőznek: amikor célhoz érnek, szó szerint fél perc (25-40 mp) elég nekik. ( http://jcs.biologists.org/cgi/reprint/108/6/2457 )

Utána pedig nekiállnak elsődleges feladatuknak: előkészítik saját szaporodásukat. Furcsa, első pillantásra érthehetlen módszerrel teszik ezt.

Mivel a macskák gyomrában szeretnek szaporodni, oda igyekeznek vissza. Ennek érdekében elérik, hogy a fertőzött rágcsálók (és mellékesen az ember is) speciálisan szeressék a macskaszagot (http://www.paru.cas.cz/folia/pdfs/showpdf.php?pdf=21375 ), és általában is valamivel felelőtlenebbül viselkedjenek, hogy a macskák összességében nagyobb valószínűséggel ehessék meg a gazdatesteket, és rajtuk keresztül a folyamatok irányítóit, a TGket. Így alkalmuk lesz a macskagyomorban szaporodni, a macskaürülékkel pl. a játszóterek homokozóiba távozni, és újabb gazdatesteket keresni.

Ezt az eredményt a TGk valószínűleg az agy dopamin-szintjének változtatásával érik el úgy, hogy bizonyos agyterületeken gyulladást okoznak és/vagy úgy, hogy maguk termelnek plusz dopamint. (http://www.paru.cas.cz/folia/pdfs/showpdf.php?pdf=21376 )

Rendben – jegyezhetitek meg – az egereknél még van értelme annak, hogy a TG rávegye őket az öngyilkosságra, de mi értelme van ennek az emberek esetében, akiket csak a legritkább esetben esznek meg macskák?

Erre több magyarázat lehetséges. Egyrészt a TG nem tudja, hova került, és bár lehet, hogy számára a nagyvárosi ember evolúciós zsákutca, de ezt nem tudja kivédeni (lehet, hogy mégi? nagyvárosban kevesebben is vannak, lásd lent!). Másrészt viszont az utóbbi tízezer évtől eltekintve évmilliókig jártuk a veszélyes szavannákat, sőt, Afrikában ma is előfordul, hogy nagymacskák kisembereket esznek, úgyhogy a TGk szempontjából az ember nem volt, és még most sem eleve reménytelen ügy (http://schizophreniabulletin.oxfordjournals.org/content/33/3/757.full ).

De miért zavarjon ez engem?

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem épp hogy csak egy picit megnyugtatóbb, ha egy földi eredetű izé manipulál, mintha egy UFÓ eredetű.

Persze ez csak pszichó.

Ami valóban érdekes, az néhány izgalmas adat. Ha csak arról lenne szó, hogy a TG-fertőzött emberek jobban szeretik a macskákat, mint a többi ember, akkor semmi gond nem lenne az egésszel.

Azonban TG – a rágcsálókhoz hasonlóan – az embereket is relatív felelőtlenségre sarkallja. Ezt pedig mérni lehet.

Azok a (férfi) hivatásos söfőrök, akik TG-fertőzöttek és Rh negatív a vérük, több mint 6x (!) nagyobb valószínűséggel szenvednek balesetet, mint akik nem fertőzöttek, vagy Rh pozitív a vérük. (http://www.biomedcentral.com/1471-2334/9/72 ) (Az Rh+ vér védettséget jelent, na nem a TG-fertőzés összes hatása, csak a fertőzésből származó reakcióidő növekedés ellen.)

Ha utánagondolunk, a dolog logikus. Ha a hirtelen veszélyekre 6x kevésbé reagál a fertőzött rágcsáló (és mellékhatásként: az ember), a TG 6x könnyebben visszajut a macskába.

És egyéb, sokkal bonyolultabb hatások is vannak. Úgy tűnik, hogy a TG a férfiakban együtt jár a nagyobb, a nőknél a kisebb tesztoszteron-szinttel ( http://prfdec.natur.cuni.cz/flegr/pdf/humtesto.pdf ), ami mind a férfiaknál, mind pedig a nőknél igazi, mérhető, bár egymástól karakteresen eltérő személyiség-torzulásokkal jár együtt.

Két vonatkozásban egyeznek a férfi és a női TG-fertőzöttek személyiség-torzulásai.
1. Hajlamosabbak lettek a bűntudatra: aggodalmaskodóbbak, önvádlóbbak és bizonytalanabbak lettek. (http://web.natur.cuni.cz/flegr/pdf/Tehul3.pdf )
2. Hajlamosabbak lettek az újdonság kerülésére (és ez az tulajdonságuk független attól, hogy falun vagy városban élnek) ( http://web.natur.cuni.cz/~flegr/pdf/toxonovelty.pdf )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A pontos hatásmechanizmust (miért pont ezek a torzulások? miért figyelhetők meg a fenti egyirányú hatásokon kívül egymással ellentétes hatások férfiaknál és nőknél?) még nem rakták össze a tudósok, aki segíteni szeretne nekik, a fenti bekezdésben idézett két cikken kívül itt kezdje: http://web.natur.cuni.cz/~flegr/pdf/flegr-cloninger2.pdf , http://prfdec.natur.cuni.cz/flegr/pdf/humtesto.pdf ,http://schizophreniabulletin.oxfordjournals.org/content/33/3/757.full .

Mit okoznak még?

Hát, elég hihetetlenül hangzik, hogy a legfőbb rémbetegségek is betudhatók a TG-fertőzésnek, de elég komolyan lehet érvelni amellett, hogy az autizmust, a Down-kórt meg az Alzheimer kórt is okozza. Aki nem hiszi, járjon utána ( http://vladotra.blog.mk/files/2010/10/8-mi-pat-citiran-Joseph-Prandota-RASD278.pdf )

Ja meg a skizofréniát ( http://web.natur.cuni.cz/~flegr/pdf/toxonovelty.pdf ,https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1560245/ ) + depressziót. (http://www.karger.com/doi/10.1159/000180267 )

Hogyan terjednek?

A TG persze nem csak macskákkal terjed, hanem pl (magyar) rókákkal (http://dx.doi.org/10.1016/j.vetpar.2006.09.011 ) , vízzel (http://epicentre.massey.ac.nz/Portals/0/EpiCentre/Downloads/Education/227-407/Bowie_et_al_1997.pdf ), fertőzött nyers hússal ( http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9524742 ) és nyilván mással is – de mindez visszavezethető a TG macskagyomor-beli szaporodására és a macskaürülékre.

A legrészletesebb globális adatok az állatok és az emberek közötti elterjedtségéről itt találhatók:http://prairieswine.usask.ca/database/pdf/2089.pdf Nem éppen szívderítő olvasmány.

Ééés itt vannak nektek még a kimért kockázati faktorok is (mit kell elkerülni):http://cid.oxfordjournals.org/content/49/6/878.full

(Para, hogy ha bekerültek a kis agyadba, és tünetmentes vagy, akkor nincs igazán van jó módszer arra, hogy kiszedd onnan http://en.wikipedia.org/wiki/Toxoplasmosis#Latent , bár ez a része nem érdekelt a témának, úgyhogy ennek nem néztem utána.)

Nyugaton a helyzet?

Nyugaton a sztori szerintem ettől a 2006-os cikktől terjedt el: Can the common brain parasite, Toxoplasma gondii, influence human culture? http://rspb.royalsocietypublishing.org/content/273/1602/2749.full , ezen belül is talán ettől a képtől:

Jaroslav Flegr másfél évtizedes közdelme (a TG személyiségtorzító hatásairól szóló kutatásait még 1992-ben kezdte) innentől bekapcsolódott a kutatások főáramába. A TGtől való félelem ettől kezdve már a szélesebb közönség előtt is megnyilvánult: itt van pl. egy cikk a NYTimes-ból:https://www.nytimes.com/2007/12/09/magazine/09_10_catcoat.html?_r=2 , és tavaly nyáron már az Economistnak is leesett a sztori: https://www.economist.com/node/16271339 .

Mit tudunk erről Magyarországon?

Konkrétan: semmit. Talán azt a népi bölcsességet, hogy ne együnk a homokozóból és ne együnk nyers húst. A magyar kutatók nem csipkedik magukat, és nem vettem észre, h ezügyben valaki is követné a szakirodalmat.

Mivel sok a TG-pozitív eset (akiknek a vérében ellenanyagot mutatnak ki a TGvel szemben, pl terhesség alatt), ezért leginkább a nyilvános szedálás folyik, kb úgy, hogy “nyugodj meg, ha van benned ellenanyag, akkor már védett vagy”. De ez akkor is informálatlanság, ha orvos mondja:
- egyfelől igaz, hogy nem lesz akut toxoplazmózisa a gyerekednek,
- másfelől viszont azért a kis TG-k bizony benne csücsülnek az agyadban, és növelik pl. baleseteid esélyét, súlyosságát, okoznak idegbajt, neurózist, önvádat és bűntudatot, felelőtlenségre sarkallnak és húznak vissza, ha változásra lenne szükség, stb stb – mindezt a TG-k (és macskák) örömére.
 Hehe.

Mindenesetre mielőtt magyar orvostúl kérnél tanácsot, nézd át ezt http://bestpractice.bmj.com/best-practice/monograph/557.html (előfizetéses: találj mást), laikusabb esetben ezthttp://www.cdc.gov/parasites/toxoplasmosis/ de még az angol wikipédia cikkelhttp://en.wikipedia.org/wiki/Toxoplasmosis is jobban jársz ahhoz képest, mintha nem helyeznéd magad kontextusba a vizit előtt.

Jellemző. Most télen söröztem az Ellátóban az egyik epidemológiai főorvos asszonnyal, Magyarországon a legilletékesebb helyről, és komplett hülyének nézett, mikor előjöttem a TG emberi kockázatnövelő és személyiség-torzító hatásáról szóló utalásaimmal.

Namármost. Nem kizárt, h nincs mindenben igazam, de hogy a téma jelentőségéről nem informált döntést hozott, az biztos.

Mi a helyzet Magyarországon?

A becsületes magyar macskák 47,6%-a fertőzött TG-vel. Ami érdekes, hogy a városi macskák fertőzöttsége (22,4%) mintegy harmada a vidéki macskákénak (61,3%). (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18401958 )

A vidéki macskák fertőzöttségéhez hasonló adatokat kapunk akkor, amikor a Szegedi és Szeged környéki terhes nők fertőzöttségét vizsgáljuk 1987 és 1994 között. A legalacsonyabb TG-fertőzöttségi érték 55,8% (1990), a legmagasabb 73,2% (1991) volt. ( http://ije.oxfordjournals.org/content/26/2/428.full.pdf 1. táblázat, 430.o.)

Ismeretes, hogy az éppen aktuális szocialista párt (pl. 1994ben a régi szocialista örökségű Mszp, 2010-ben a nemzeti korporatív demokratikus szocialista Fidesz) annál nagyobb sikereket ér el a választásokon, minél inkább vidéken vizsgáljuk a kérdést.

A javasolt kutatás

fő kérdése az lenne, hogy ez az összefüggés (korreláció) véletlen jelenség-e, vagy ok-okozati összefüggés következménye, azaz hogy a parazita TG törzs befolyást gyakorol-e gazdatestein keresztül a magyar választásokra, a minél felelőtlenebb, a vörös/nemzeti színű szocialista váltógazdaság fenntartását szolgáló – és persze minél macskabarátabb:) eredmények érdekében. (Ehhez persze vizsgálni kellene más országok vonatkozó adatait is.)

Természetesen nem azt állítom, hogy a Jobbik és a Lehetmás mentes lenne a – történelem során az Mszp és a Fidesz által fémjelzett – ökoszisztémától: ők nyilván nagyobb testvéreikkel szimbiózisban, ugyancsak a politikai váltógazdaság langymeleg pocsolyájában élnek, éldegélnek.

Mint mi itt Magyarországon, mindannyian.

De ennek kifejtésére most nincs idő: a cikket még április 1én közzé kell tenni:) Az itt javasolt kutatás (amelyhez az irodalmat itt gyűjtjük: http://www.zotero.org/mazsa/items/collection/PCR3Q3Q3 ) során nyilván mindenre kitérünk majd.

Persze csak ha valamelyik zombi kormány megfinanszírozza:)

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://amexrap.blog.hu/api/trackback/id/tr462792127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása