HTML

Amexrap

Az Angolszász és Más Egyéb Külföldi Kisebbségiek, Szurkolóik, Sörisszák vagy Racionalitás Kedvelők Pártja (AMEXRAP) alapításának ideje 2010 ápr. 1. Az előző napi heveny sörözés krónikus következménye.
amexrap.org/rolunk
RSS Feed: katt!
Szeress bennünket, a sört vagy a racionalitást: facebook.com/amexrap

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

2011.10.04. 14:07 Amexrap

A műkedvelő atommérnök 7 pontja - avagy mi a bajom Orbánnal

Címkék: mszp orbán fidesz gyurcsány racionalitás kormány válság szánalmas gazdaságpolitika favágás

Látod ezt az egyszerű atomerőmű-szimulátort?

 

 

http://esa21.kennesaw.edu/activities/nukeenergy/nuke.htm

 

A feladat: dugd be a fűtőrudakat és állítsd be a hűtővíz áramlását úgy, hogy egyrészt elkerüld a leolvadást (Csernobilt és Fukushimát), másrészt energiát is nyerj ki a rendszerből. Kb. erről szól egy atomerőmű főmérnöke. Próbáld csak ki, első néhány alkalommal tuti leolvasztod. Miről szól a mindenkori miniszterelnök? Nagyon egyszerűen erről a szimulációról:

http://www.theeconomystupid.eu/introduction.html

 

Feladat: állítsd be a bevételek és kiadások arányait és mértékékeit úgy, hogy ciklus végén megnyerd a választásokat.

Namármost. Vegyük a pillanatnyi miniszterelnökünket.

Ki hiszi el neki, hogy - miután Gyurcsány elásta magát - az új miniszterelnök úgy nyerte meg a választásokat, hogy elvégezte a házi feladatát, azaz

1. átnézte a szakirodalmat, milyen feltételezésekkel érdemes élnie, milyen egyenletek húzódnak meg kis nyitott gazdaságunk működése mögött,

2. ennek alapján összerakott egy alap makro+politikai szimulációt (mint a fenti, csak kissé valószerűbbet, a szakirodalom és a többi rengeteg szimuláció alapján),

3. régebbi magyar adatokon tesztelte,

4. a nemzetközi tapasztalatok alapján összeszedte, milyen mikro-változtatásokat (ésszerűsítéseket) végezne az egyes társadalmi-gazdasági alrendszerekben, és ennek mi felelne meg a makro-modellben,

5. futtatta a választások előtti adatokkal, a külgazdaságra vonatkozó jövőbeli explicit feltételezések alapján,

6. ennek alapján kialakította a kívánatos gazdaságpolitikáját, és

7. (MINDEZEK alapján) a választási programját? (+ a szimulációját a választások utáni fejlemények alapján folyamatosan updateeli, hogy adott esetben racionális alapokon tudjon közbelépni, ha valami váratlan fejlemény jön közbe)

Szerintetek így járt el a pasi (ill. vezető közgazdásza), vagy inkább a 7. ponttal kezdte (és fejezte be)??

Szívesen látnátok "Read my lips: n-e-m l-e-sz-n-e-k m-e-g-sz-o-r-í-t-á-s-o-k" Viktort Pakson, a már olvadozó fűtőrudak közelében, a népszerűségi versenyen elért kiváló eredménye alapján???

Bejegyzésem 3., egyben utolsó szimulációja: szimuláljuk Orbánt a saját politikája által rákényszerített korlátok nélkül. Tételezzük fel, csak a kísérlet kedvéért:), hogy a pasi tényleg nem végezte el a házi feladatát, de saját korábbi hülyeségei nem korlátozzák választások utáni cselekvését. Modellezzük azt, hogy mit kellett volna cselekednie a választások után, majd pedig 1 évvel a választások után, amikor számára is kiderült, hogy a gazdaság nem csupán az ő feje után megy. Modellezzük - veled, aki elég értelmes vagy ahhoz, hogy ilyeneket olvass, és akinek az atomerőművel ellentétben itt nyilván megvan az a sejtésed, hogy mit kéne tenni.

Menj a http://www.theeconomystupid.eu/introduction.html oldalra, és ezen az egyszerű szimuláción próbáld ki, miniszterelnökként mit érnek hangzatos elképzeléseid. Állítsd be az általad az adott kiinduló szituban optimálisnak vélt kezdeti adó- és kiadási értékeket, nyomj néhány fordulót ezekkel az értékekkel (6forduló = 1év), majd a tapasztalatok alapján módosíts az értékeken, ha nagyon ciki a helyzet.

Na, elkezdted rángatni a gazdaságot az 1. év után, amikor nem jöttek be az eredeti elképzeléseid? (Vigyázz: ha nagyon jól csinálod, az elején akkor is ég az arcod!) Sikeresen leolvasztottad a gazdaságunkat (és a politikai bázisodat:))?

Szerinted a valóságban ennél jobb a helyzet? Mi alapján gondolod? Mit látsz, amit én nem?

És ki lenne az, aki miniszterelnök szeretne lenni + képes és hajlandó is elvégezni a házi feladatát, és így más eredményre juthatna? Gyurcsány? Vagy Bajnai??

Na ne.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://amexrap.blog.hu/api/trackback/id/tr103277779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása