HTML

Amexrap

Az Angolszász és Más Egyéb Külföldi Kisebbségiek, Szurkolóik, Sörisszák vagy Racionalitás Kedvelők Pártja (AMEXRAP) alapításának ideje 2010 ápr. 1. Az előző napi heveny sörözés krónikus következménye.
amexrap.org/rolunk
RSS Feed: katt!
Szeress bennünket, a sört vagy a racionalitást: facebook.com/amexrap

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

2010.10.13. 08:32 Amexrap

A magyar kultúrpolitika parasztsága: 83%-os

Címkék: racionalitás értékrend favágás mucsa

 Mit gondoltok, mi ez itt?


View Larger Map

Segítek: ez egy 5000 m2-nél nagyobb alapterületű, 52 helyiséget magába foglaló, a római korban épült villa. Állítólag a legnagyobb, nemcsak Magyarország területén, hanem egész Pannóniában.

Min. 1800 éves.

Felhívtam a szentendrei Skanzent, hogy a Skanzen területén melyik a legöregebb épület: kapcsolták a tudományos titkárt (vagy tudományos igazgatót?), aki azt mondta, hogy a mándoki görög katolikus vagy a mándi református templom a 16-17. század fordulójóról, a lakóházak közül pedig egy felföldi 1780 körülről.

Tehát max. 300 éves.

Kb. 6x fiatalabb, mint a római villa.

Akkor miért nem egy római villát mutogatnak annak az évi többszázezer magyar és külföldi látogatónak a Skanzenben(/ban)?

Tudvalevő, hogy a Skanzenbe kétféle módon kerülnek a parasztházak és templomok:
1. cut&paste technológiával, vagy
2. copy&paste technológiával.
Na jó, egy római villát kövenként lebontani, átcipelni Szentendrére, újrarakni nem olyan egyszerű, mint a hobbitos parasztházakat. Ezt senki sem várhatja kulturális stratégáinktól.

És most jön a meglepetés.

Nézzétek csak, hol van ez a római villa??


View Larger Map

Bizony, mint a kép alján olvasható, az 1800 éves római villa A SZENTENDREI SKANZEN TERÜLETÉN található. Helyben (!) van egy római villa. Faragott kőoszlopok, pillérek és nagyszámú falfestmény-maradvány került elő a feltárásakor.

Tudomásom szerint AZ EGYETLEN olyan ház, amely eredetileg is ott épült, azaz nem kell mozgatni, hogy ott legyen (lehet, hogy ez a baj?). Újjáépítése kiváló alkalom lenne a római gazdaság és életmód szemléltetésére – feltéve, hogy a Skanzent nem a nemzeti generálszósz elemeként, hanem elődeink életének szemléltetéseként fogjuk fel.

Pannónia legnagyobb római villája eredeti helyén, rekonstruálva, berendezve használati eszközökkel stb a legnagyobb szenzáció lenne innen Splitig. Mindez anélkül, hogy új beléptetőrendszert és bürokráciát kellene hozzá telepítenünk.

Namost. Amikor minap ott jártam, a gondnok sem tudta megmutatni, merre van. Nem csoda, hogy a villa természetben így nézett ki:

A Skanzenből láthatóan nem a pénz hiányzik. Még csak nem is a szeretet. Inkább egy kis józan ész, kevésbé elborítva a Hagyományos Nemzeti Mosóporral – az hibádzik ott.

Mihez tudnám hirtelen hasonlítani a fenti végtelen provincialitást, stílszerűbben: parasztságot?

Mintha a Rómaiak egybekerítenék az előtérben található Viktor Emánuel emlékművet (merthogy az olasz) meg a Kolosszeumot,


View Larger Map

.. és a kettő közötti romos területet (a Fórumot meg a Via Sacrát) pedig értéktelen romokként hagynák gazosondi.

Esetleg építetének a területre valami Patyomkin-falut.

Izé. Rendben: hajrá Magyarország, hajrá magyarok. De ez így összességében mégiscsak gáz, nem?

Pontosan MENNYIRE gáz? Javaslom bevezetni a magyar provincialitás mértékeként az 1házat, mint mértékegységet. Az 1ház abszolút: 1háznyi (100% 1háznyi) az elmaradottságunk, amikor valami tuti világra szólót valami 0 jelentőségű lokális cuccal helyettesítünk. 0háznyi (0% 1háznyi) az elmaradottságunk, ha valami globális jelentűségűt mutogatunk. Ha a római villa helyett 70-es évekbeli eredeti magyar paneleket mutogatnánk, akkor elmaradottságunk (1ház -(40év/1800év)x1ház) = 98% 1háznyi lenne.

A Skanzen nem ilyen ciki. Az eredeti 1800 éves római villa helyett az ál-eredeti 300 éves parasztházak mutogatása esetében provincialitásunk csak 83% 1háznyi.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://amexrap.blog.hu/api/trackback/id/tr442367278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása