HTML

Amexrap

Az Angolszász és Más Egyéb Külföldi Kisebbségiek, Szurkolóik, Sörisszák vagy Racionalitás Kedvelők Pártja (AMEXRAP) alapításának ideje 2010 ápr. 1. Az előző napi heveny sörözés krónikus következménye.
amexrap.org/rolunk
RSS Feed: katt!
Szeress bennünket, a sört vagy a racionalitást: facebook.com/amexrap

Külső feed

Nincs megjeleníthető elem

2011.10.06. 10:54 Amexrap

Objektív összehasonlítás: Bajnai vs Orbán

Címkék: orbán fidesz racionalitás kormány válság szánalmas gazdaságpolitika bajnai favágás

A piacok szerint annak valószínűsége, hogy Magyarország 5 éven belül csődbe megy, ma reggel 32,8%-on, azaz majd' egyharmadon áll.

(Módszertan: favágó. Veszem a napi CDS = http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=CHUN1U5:IND értéket, és behelyettesítem abba a Cumulative probability of default (CPD) = 0,0016*CDS^0,84 képletbe, amit a http://www.cmavision.com/learning/sovereign-risk-reports oldalon található jelentések alapján számoltam ki - mivel a jelentések a képletet, amivel dolgoznak, titkolják (nekik is kell élni vmiből:))

De ettől még lehetne, hogy Orbán rendkívül jól teljesít: ha például a világ éppen dőlne össze, és Magyarország nyilvánvalóan kevésbé dőlne, mint a világ, tehát ha egyre kevésbé lennénk kockázatosak, mint a legkockázatosabb versenyzők, akkor Orbán elismerést érdemelne.

Szóval hogyan teljesítenek miniszterelnökeink a világ legkockázatosabb országainak menedzsereihez képest?

Ennek kiderítésére vettem a http://www.cmavision.com/learning/sovereign-risk-reports oldalon található jelentéseket (az utolsó csak holnap lesz ingyen nyilvános, de a Napi beszerezte pénzért). Mivel ezek a jelentések 2009-cel kezdődnek, csak a Bajnai kormányt tudtam összehasonlítani a 2. Orbán kormánnyal.

Íme:

 

 Az eredmény egyértelmű, és Orbán szempontjából megszégyenítő. Annak ellenére, hogy lenyúlta a magánnyugdíj tulajdonunkat, és annak egy részét az államadósság törlesztésére fordította, ismét sikerült a tavaly év végi állapotba visszasüllyednie, ami rosszabb, mint a Bajnai kormány elejének legrosszabb teljesítménye - azaz rosszabb, mint ahonnan Bajnai kiemelte az országot.

Mitaszond erre a kormány? Hogy

"[...] egy esetleges ország-leminősítés okai nem vezethetők vissza Magyarország jelenlegi gazdasági-pénzügyi helyzetére, hiszen a kormány minden körülmények között tartani fogja korábbi vállalásait" http://www.kormany.hu/hu/miniszterelnokseg/hirek/allaspont-a-nemzetkozi-hitelminosito-intezetek-magyar-bankrendszerre-vonatkozo-vizsgalataval-kapcsolatban

Hát ez gyenge. Nem vizsgálva az állítás igazságtartalmát, van benne egy apró logikai baki is: abból, hogy a kormány tartja a korábbi vállalásait, nem következik, hogy a vállalásai racionális megfontolásokon alapultak (pl. abból, hogy valaki szorosan tartva magát előzetes elhatározásához, sikeresen leugrik az emeletről, nem lesz inkább méltó elismerésünkre).

És a kormány nyilatkozatából sajnos az sem következik, hogy olyan jelzéseket szándékozik leadni a piacnak, hogy most ugyan bajban vagyunk, de ezután értelmesebb dolgokat fogunk cselekedni. Pl. (a mikro-hülyeségekről, a jogbiztonság aláásásáról nem beszélve) a makrónál maradva:

"[...] a minimálbér drasztikus emelése ráadásul a vállalatok bérköltségének emelésén keresztül további nemzetközi versenyképesség-romlást eredményezhet. Ez a foglalkoztatásban és az alacsonyabb beruházási aktivitásban egyaránt megnyilvánul majd. Így mindezek a lépések igen károsak, miközben nem játszanak szerepet a költségvetési konszolidációban - véli Palócz." http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nem_latja_a_kincstari_optimizmust_a_kopint-tarki_se.497712.html

Sőt, azt a logikai lehetőséget, h egyáltalán tévedHET, a kormány - nyilatkozata alapján - fel sem ismeri.

A piac ezt az amatőrséget és agresszív együgyűséget árazza be, amikor ejt bennünket. Orbánnal ellentétben legalábbis megkülönbözteti egymástól a keserűt és a hatásosat.

Viktor, ez így kevés lesz, TELJESEN FÜGGETLENÜL ATTÓL, HOGY KINEK MENNYIRE VAGY ROKONSZENVES. Szóval tanácsosabb lenne hátrább vonni az agarakat. És nekiállni dolgozni.

De ezúttal okosan.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://amexrap.blog.hu/api/trackback/id/tr233282093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása